Finanskris

Finanskrisen är pågrund av USA som har lånat ut pengar till folk med dålig ekonomi så att dom skulle få pengar till att köpa ett hus. Men sen när det var dags att betala lånen så var det inga som kunde betala tillbaks pengarna. Så nu sitter bankerna verkligen i skiten för dom har lånat ut flera miljoner till folk. Jag fattar inte varför dom är så dumma att dom faktiskt ger pengar till folk som inte har pengar det finns ju liksom en anledning till att dom inte har pengar! Vad kan detta betyda för Sverige? Jag vet inte riktigt vad som kan hända här i Sverige men jag antar att vi kommer klara oss undan från det värsta. Men antagligen så kommer väl priserna på saker gjorda i USA gå upp eftersom USA måste få in mer pengar så dom kan fixa sin finansiella kris. Det man kan lära sig av historien är att man inte kan vänta på att krisen ska försvinna utan man måste göra allt för att fixa den. Men en grej dom inte verkar ha lärt sig är att dom inte ska låna ut pengar till folk som inte kan betala tillbaks och det blir jag ganska arg på för det är väl självklart att man inte lånar ut pengar till folk som inte kan betala tillbaks. Ibland undrar jag om alla i USA är efterblivna för det verkar ju som det dom gör samma misstag hela tiden, det heter väl "lär dej av dina misstag" och inte "gör om samma misstag hela tiden". Jag tycker att moderaterna gör helt fel med arbetslöshets frågan för man kan ju inte tvinga folk att ta sämre jobb t.ex. dom är utbildade läkare så får dom jobb som veterinär. Man kan inte bara göra så och sen om dom inte vill ha det jobbet så tar dom ens a-kassa asså det går bara inte att göra så man ska väl åtminstone få ett jobb som man är utbildad till och inte något sämre betalt jobb som man inte har utbildning till. Jag håller med om det Rothstein säger för jag tror också att mycket beror på USA sjukvårds- och sjukförsäkring. Jag tycker att man inte borde betala för sjukförsäkring för det är ju helt galet att man ska behöva betala flera miljoner bara för att en släkting eller man själv är sjuk eller har skadat. USA borde lära sig av sin granne Kanada där dom har både gratis sjukvård och gratis medicin. Jag tycker att alla länder borde ha det så för då kommer ju fler vara friska alltså kommer fler jobba och betala skatt och tjäna in pengar åt landet, alla tjänar ju på det både landet och den enskilda personen. Jag ser inga problem med att ha det så och fattar inte varför alla länder inte har det så, om det nu finns ett problem med detta är det isåfall att skatterna blir högre men jag tycker att man kan offra lite mer pengar så att alla i landet får den vård dom behöver istället för att ha en massa personer som blivit fattiga tack vare att dom inte hade råd att betala deras sjukvård. Sen så har vi ju också det om USA's skolor där man måste betala sin skolgång själv, det tycker jag är helt galet det är något som jag tycker definitivt staten ska betala för liksom vem är det som tjänar mest på att folk får en utbildning jo staten.

Diskussionsfrågor om könsmaktsordningen

Jag tycker att kvinnor och män har samma möjligheter även om det finns vissa mansdominerade jobb så finns det ju också kvinnodominerade jobb som det är svårt för män att få så det liksom jämnar ut sig. I grund och botten tycker jag att män och kvinnor är samma för båda är ju människor. Jag tror att det som egentligen räknas är hur man blev uppfostrad för t.ex. om man hela sitt liv blivit uppassad av sina föräldrar tror jag inte att man klarar av vissa fysiska jobb för dom som blir bortskämda brukar bli snobbar som inte vill göra något själv. Fast även om mycket beror på ens uppfostran så beror det ju också på vilka egenskaper man föds med. Jag tycker uppdelningen mellan man och kvinna inte borde finnas för det som egentligen räknas är ju att båda är människor och förtjänar samma rättigheter och möjligheter.


Om jag hade varit tvungen att byta kön tror jag inget hade förändrats för jag har ju liksom redan växt upp och då är det inte mycket som man kan förändra genom att byta kön. Hade det hänt tidigare i mitt liv hade det nog gjort mycket skillnad för det var ju då som man fortfarande lärde sig saker och utvecklade sin personlighet. Men nu är det nog lite sent så även om jag hade bytat kön så hade nog inget förändrats. Men hade jag fötts som en flicka tror jag nog att hela mitt liv varit annorlunda för då hade jag haft en annan uppfostran och då hade jag nog haft en helt annan personlighet än den jag har nu. Jag tror nog inte att jag hade spelat fotboll eller innebandy om jag varit tjej istället för det där hade jag nog ridit eller något sånt. Och sen hade jag nog inte haft så många killkompisar som jag har nu och istället hade jag haft fler tjejkompisar.


Jag själv tycker att Sverige är ett av dom mest jämställda länder som finns fast även om Sverige är väldigt jämställt så är det en bit till innan man kan säga att Sverige är 100% jämställt men ska man jämföra Sverige med t.ex. ett land som Niger så är det ju helt annorlunda för i Niger så är det fler pojkar som går i skolan än flickor medans i Sverige är det lag på att alla både flickor och pojkar måste gå i grundskola. Sen så verkar det som dom tycker flickor är mindre värda än pojkar för dom behandlar flickorna sämre än vad dom behandlar pojkar. Och sen undrar jag om nu pojkar är så värdefulla för familjen varför skickas dom iväg till skolan där dom inte kan göra någon nytta för familjen.  


Jag tycker inte alls att mannen är överordnad och tycker man det då ska man bara åka hem till min kompis för där är det hans morsa som är överordnad och så är det säkert hos flera andra så jag tycker det är riktigt fel att säga att män är överordnad. Fast även om det mesta i den texten är lite överdriven så finns det faktiskt något som jag håller med om och det är ju att männen verkar ha det mycket lättare att t.ex. få jobb. Dom behöver t.ex. inte utstå någon diskriminering när dom vill ha ett "kvinnojobb" men så fort en kvinna vill ha ett "mansjobb" så är det jordens undergång det gillar jag inte för kvinnor ska väl kunna jobba med vad dom vill och inte behöva höra från sina kollegor och familj att hon inte passar in där.


RSS 2.0